Financieel gedrag gaat over ingewikkelde keuzes die op elkaar ingrijpen. Hierdoor zien burgers vaak door de bomen het bos niet meer, voelen zich machteloos en doen niets. Een effectieve manier om mensen in actie te krijgen en deze machteloosheid weg te nemen is door taken op te splitsen in kleine stappen. Een simpele rekenhulp voor de kinderopvangtoeslag kan al drempels wegnemen.
Veel ouders hebben moeite met de kinderopvangtoeslag. Het komt vaak voor dat ouders achteraf grote bedragen moeten terugbetalen omdat ze het verkeerde inkomen hebben opgegeven. Soms maken ouders juist geen gebruik van de regeling omdat ze bang zijn later geld terug te moeten betalen.
Om de onzekerheid te helpen wegnemen, ontwikkelden we een simpele rekenhulp voor de kinderopvangtoeslag. Aan de hand van deze rekenhulp geven we vier tips over het aanpakken van een complex vraagstuk als toeslagen.
1. Kijk naar je eigen ervaring
Dit klinkt misschien als een open deur, maar als je een probleem voor iemand wilt oplossen, of iemand verder wilt helpen, is het handig om te ervaren welke stappen diegene allemaal moet zetten. Als ouders hadden we zelf meegemaakt dat we soms bedragen moesten terugbetalen. Ons inkomen bleek dan achteraf net anders dan verwacht.
2. Knip het vraagstuk op
Hoe ingewikkelder het onderwerp, hoe sneller men geneigd is om niet in actie te komen. Door iets op te knippen in hapklare brokken, wordt het voor mensen makkelijker om aan de slag te gaan. De eerste stap die mensen willen zetten met kinderopvangtoeslag is het berekenen van een indicatie hoeveel toeslag ze kunnen krijgen.
3. Identificeer de drempels
Kijk op welk moment in het proces mensen zouden kunnen afhaken en waarom? Juist in de allereerste stap bleek bij de kinderopvangtoeslag een grote drempel te zitten. De rekenhulp van de Belastingdienst om een indicatie te krijgen is complex: je ontkomt er niet aan je administratie erbij te pakken waardoor het veel werk en tijd kost.
4. Wees niet bang om dingen weg te laten
Welke middelen kun je inzetten en wat laat je weg? Daarbij moet je soms moeilijke keuzes maken. We kozen er bijvoorbeeld voor spaartegoeden niet mee te nemen en ervan uit te gaan dat beide partners werken. Tegelijkertijd vroegen we wel naar de hypotheekrenteaftrek omdat die veel impact kan hebben. Zo geeft de tool in korte tijd een indicatie en een idee wat er allemaal belangrijk is als het gaat om toeslagen.